Wednesday, March 22, 2006

Povratak otpisanih-stapovi od fiberglasa


Moj prvi susret sa kvalitetnim stapovima od fiberglasa desio se u kasnu zimu 1993. godine, nedaleko od trga Copley u Bostonu. Na musicarskom sajmu, medju standovima najpoznatijih americkih proizvodjaca, naleteo sam na mali asortiman fiberglas stapova meni tada nepoznate kompanije Glastech. Dennis Franke, vlasnik kompanije i vrhunski majstor, okrenuo se ovom pomalo zaboravljenom materijalu u vreme kada je glavni trend proizvodjaca bio usmeren ka high-modulus grafitu. Njegovi stapovi su me odusevili svojim minimalistickim dizajnom: tamnozeleni blank, kratki rukohvat u obliku cigare i pluteni “cap & ring” drzac cekrka. Kada sam zamahnuo stapom nekoliko puta na mom licu se moglo videti neskriveno odusevljenje. U to vreme jedina kompanija koja je izradjivala stapove od ovog otpisanog materijala bila je Scott, koja je upravo lansirala svoju Fibertouch seriju.

Fiberglas je izvanredan material za kratke, lagane musicarske stapove-onakve kakve bi koristili na malom, gustisem obraslom pastrmskom potoku. Na ovakvim vodama zabacaji su kratki i iskusni musicari cesto koriste strunu za broj vecu na svojim ostrijim grafitnim modelima. Fiberglas stapovi imaju mekse vrhove i optimalno se ponasaju pri kracim zabacajima, a imaju dovoljno snage da bace dalje ako zatreba. Zbog svog nizeg modulusa i vece tezine fiberglas postaje nezgrapan za stapove od preko 8’ duzine, mada ce me najnoviji modeli iz radionica Marc Steffen-a i Diamondback-a mozda naterati da promenim ovo misljenje. U kracim duzinama tezina fiberglasa je zanemarljiva, a njihova robustnost je dobra osobina za terene na kojima se najcesce koriste. U prozvodnji musicarskih stapova koriste se dva tipa vlakana: E i S fiberglas. S fiberglas ima visi modulus elasticnosti. U kombinaciji sa danasnjim epoksi rezinima savremeni fiberglas stapovi su superiorni u odnosu na ranije generacije, mada izuzetaka ima.

Kompanija Glastech vise ne postoji, a stapovi D. Franke-a dostizu visoke cene na ebay-u, medju kolekcionarima. Ne mogu se zaobici ni klasicni mastori koji su poznati po svojim stapovima od glas fibera: Russ Peak, Ferdinand Claudio, Vince Cummings, Mario Wojnicki... Njihovi stapovi su danas postali kultni predmeti-izuzetno trazeni i sa astronomskim cenama. Interesantne detalje o dizajnu musicarskih stapova i evoluciji materijala (ukljucujuci i fiberglas) mozete procitati u intervjuu sa Jim Green-om. Charles Ritz u svojoj knjizi “A Fly Fisher’s Life” opisuje svoje parabolicne fiberglas dizajne (Ritz-Garcia modeli iz 1970-ih).

Od savremenih proizvodjaca stapove od fiberglasa nude (ili su do nedavno nudili): Lamiglas (Brush Creek/Spring Creek), Scott (Fibertouch), Diamondback (Diamondglass), T&T (nova Heirloom serija), Fenwick (Fenglass), Steffen, McFarland, Hardy (Perfection Glass), Winston (Retro Stalker model) i mozda jos par drugih koji su mi verovatno promakli. Na japanskom trzistu mogu se naci izvanredni modeli od proizvodjaca koji su poznati van Japana samo u krugovima zaljubljnika u fiberglas. Da vas podsetim, ipak se radi o materijalu koji je u suprotnosti sa trendom koji gura danasnja flyfishing industrija. Medju najbolje japanske firme koje nude fiberglas stapove spadaju Takada, Kineya, Campanella i CFF i sudeci po informacijama sa njihovih veb sajtova, radi se o prilicno skupim modelima.

Ovih dana polako privodim kraju gradnju dva Lamiglas E glass modela (serija Brush Creek) 7’ #3 i 7’6” #4. O njihovom testiranju i utiscima pisacu vise u nekom od narednih postova.

6 comments:

Anonymous said...

Doma imam štap Pezon et Michel fiberglas od svog deda. Možda znate, koliko vredi ovaj štap i da li znate koju osobu, koja bi kupila štap?

flyfishingunlimited said...

Pezon et Michel stapovi od fiberglasa nisu cesti u Americi-za razliku od Pezonovih bambusa. Generalno pravilo je da vintage stapovi u kracim duzinama i nizim klasama (do 8') su vise trazeni medju kolekcionarima (ovo pravilo se odnosi i na bambus sapove). Kojih je dimenzija vas stap? Cena zavisi i od stanja u kome se stap nalazi.

Najbolji nacin da se stap proda je ebay, uz obavezne kvalitetne close-up fotografije.

Anonymous said...

Na tom štapu piše 8 2 1/2; dužina dva puta po 131 cm, kad se sastavi to iznosi 260 cm. Štap je u dobrom stanju, nema oštečenja. Puno vam hvala na odgovoru. Stella

flyfishingunlimited said...

Iako na stapu klasa mozda nije napisana, stap iz tog perioda duzine 8.5' bice verovatno za klasu 6/7 ili jaci. Cenu je tesko predvideti, ali ne ocekujte veliko iznenadjenje, jer se radi o duzem/tezem modelu. Pezon istih dimenzija se na Langovoj aukciji (Ebay) pre nesto vise od godinu dana prodao za $70-$80...

Pratite ebay.fr da bi dobili ideju o relativnoj vrednosti slicnog stapa.

flyfishingunlimited said...

Stella,

Tek danas sam video link do vaseg albuma sa slikama Pezona. Radi se od Variopower modelu za strunu klase 8 duzine 8'2", tezine 4.5oz. Za godinu prozivodnje imam podatak 1966. Variopower nije 100% fiberglas model, vec ima vrh izradjen od bambusa, a donji deo mu je od fiberglasa. Boja oba dela je slicna, ali ako pogledate izbliza videcete da je vrh heksagonalan. Takodje, vidim da je stap u sjajnoj formi, sa platnenom futrolom i "ferrule stopper-om", kapicom koja stiti metalni spoj.

Radi se o tezem stapu, koji se moze koristiti za lov vecih salmonida-lososa, stilheda, ali je pretezak za ribolov pastrmke. Variopower modeli su poznati po (za to vreme) sjajnim bacackim karakteristikama, a na Ebay-u ih vidjam 1-2 puta godisnje, znaci nisu preterano cesti. Ovo je najtezi Variopower, ali i pored toga, ako ga postavljate na Ebay, pocetna cena nikako nebi trebalo da bude manja od $200.

Anonymous said...

Flyfishingunlimited
puno hvala na tako preciznom odgovoru. Da, stavila sam album pored svoje poruke.
Da, jedno sam probala prodati štap na ebayu ali bi ga kupili za manje od 100 €. Sama znam, da taj štap nije toliko malo vrijedan, ali ima puno ljudi, koji bi preprodavali, a toga ne želim.
Još jednom puno hvala na odgovoru in želim dobar ribolov.
Stella :)