Thursday, June 01, 2006

Jaka bez secera-kafena buba!


Za ljubitelje bambula, buba i ostalih nespretnih tvrdokrilaca evo i jedne stare imitacije, ali dobre! U vreme kada dvadeseti vek jos nije podario vezacima musica blagodeti poliuretana, policelona i ostalih futuristickih, sintetickih materijala, americki autor i specijalista za krecnjecke vode u Pensilvaniji, Carli Foks (Charlie Fox), dosetio se da iskoristi zrno kafe kao imitaciju tvrdokrilca. Ovakvu muvu je popularisao daleke 1944, dok je nad Evropom i dalje tutnjao II sv. rat. Carlijeva buba je bila jos jednostavnija od ove na slici-bila je bez nozica, dakle olicenje minimalizma. Zrno kafe sjajno pliva, a musica na vodu pada kao mini granata, uz udar, buku i koncentricne talasice koji privlace ribu. Policelon (pena) ne daje ovako bucan pad. Ja sam verziji na slici dodao meke nozice od pera jarebica ofarbanog u boju cokolade. U sporim, isprepletanim mikro-strujama krecnjackog potoka ovakve nozice bolje “rade” od klasicnog petla, jer plovnost nije problem. Pokret je bitniji!

Kreativnosti vezaca nema kraja, pa se mozete poigrati sa sintetickim nozicama, komadicem policelona na ledjima za bolju vidljivost, dodatkom svetlucavih materijala ili bilo cime sta vam padne na pamet... Bitno je da ne izostavite glavni sastojak, zrno kafe. Ostavljam na vama da sami otkrijete da li ribe iz vaseg kraja vise vole Doncafe ili LaVazzu, tamno przenu ili kolumbijsku.

Izrada je prosta… Turpijom produbite liniju na zrnu kafe, tako da lepo naleze na vrat udice (kao kad izradjujete poper). Na vrat udice premotan koncem nanesite kap superlepka i zalepite zrno kafe. Kada se lepak osusi, dodajte ostale delove muve (nozice, indikator) po zelji. Zbog velicine prosecnog zrna kafe, ovakva imitacija obicno zahteva udice vel. 12 ili 14 (na slici).

4 comments:

Nishville said...

Fantasticna fora! Probacu ovo sigurno. Ovo je savrseno za mene jer sam losh u finoj obradi balze i poliuretana.

flyfishingunlimited said...

Lazo,

Obavezno mi javi kako ti se pokazala za klena i pastrmku...

Poz,

V.

Nishville said...

Bice prilike. Bambule ovde nisu aktuelne josh. Mislim klen nije dovoljno aktivan da ih jede. Ali vec tako negde krajem Juna ce da bude pokolj osecam.
Javljam obavezno ;)
Poz!

Anonymous said...

Zanimljivo...