Saturday, September 30, 2006

Jesenji ribolov u Viskonsinu i zatvaranje sezone


Danas je poslednji dan sezone lova na pastrmke u Viskonsinu i Minesoti. Ljubiteljima lova na kraskim vodama srednjeg zapada preostaje Ajova, drzava u kojoj je lov na pastrmku otvoren tokom cele godine. To nije sve-musicari iz ovih krajeva imaju jos neke opcije do zime: lov na toplovodne ribe, kao i musicarenje lososa i stilheda na Velikim jezerima.

Juce i danas sam izasao na moja uobicajena mesta, da na njima provedem poslednje dane ove pastrmske sezone. Kisovito vreme je juce popodne izazvalo solidno rojenje Plauditus sp. na reci Rush, ali mi guzva na vodi nije probudila zelju da pecam na ovoj poznatoj vodi. Ribolovci su cudni-masovno izlaze na otvaranje i zatvaranje sezone, dok ih preko leta bas i nema u ogromnom broju. Rush je izuzetak, jer je pod neprestanim pritiskom. Razmisljao sam da je najbolje zatvoriti sezonu loveci na nekom skrivenom, malo poznatom mestu, po mogucstvu autohtonu pastrmku. Zlatovcica je autohtona riba, a u ovo doba godine dobija izrazitu obojenost.

Kada sam juce poslepodne stigao na moju lokaciju, zatekao sam tri musicara kako skakucu od vira do vira. Oblacno vreme je pomoglo da zlatovcice budno motre musice koje padaju i hitro reaguju. Lovio sam iskljucivo nifama, kako juce, tako i danas. Najbolje su se pokazale razne verzije PT-a (fazanke), narocito Pheasant & Ostrich, velicina 14-18. Posle uzbudljivih par sati igranja sa zlatovcicama, pred mrak sam svratio do Lost Creek-a. Ovo vodu svi zaobilaze, usredsredjujuci se na Rush, ali mi je bas to odgovaralo. Pobedonosna taktika tokom zatvaranje sezone podrazumeva maksimalno izbegavanje drugih ribolovaca.

Meki Lamiglas 3wt, predvez 0.12mm i sicusna Acrylic Beadhead PT, koja imitira Plauditus i Baetis jednodnevke su bili savrsena kombinacija. Pronasao sam tri krupne ribe u plicaku potoka, koje su kupile trzalice i majusne jednodnevke. Posle trece prezentacije, borbena potocara sa izrazito zutim stomakom je zgrabila malu nimfu i krenula sa serijom skokova. Posle kratkog poziranja, vratio sam je u vodu i ustanovio da su se druge dve ribe odavno razbezale. Bilo je vreme da krenem za St. Paul.

Jutros me je potok sa zlatovcicama docekao u bljestavom sjaju boja rane jeseni. Na obalama nije bilo zive duse... Iako je bilo savrseno vedro, zlatovcice su bile orne za akciju. Ovoga puta su na nimfe hrabro jurisali debeli muzjaci, sa jarko-narandzastim stomacima. Za par sati lova ulovio sam dvadesetak riba, medju kojima je bilo dosta agresivnih muzjaka. Drustvo su mi pravili usamljeni orao ribar i jato divljih curaka. Popodne sam ponovo svratio do Rush river-a, samo na kratko. Izgleda da su horde ribolovaca rasterale ribu i uspeo sam da prevarim samo jednu manju potocaru, nizvodnom prezentacijom mekonoge nimfe. Siva caplja sa fotografije mi je dozvolila da joj pridjem na svega par metara-ocigledno je navikla na ribolovce koji non-stop spartaju ovim terenima.

Nadam se da cu sredinom meseca imati vremena da obidjem Ajovu. O tome u sledecem blogu...

No comments: