Sunday, September 17, 2006

Kraj leta...


Kraj leta je moje najomiljenije vreme za ribolov. Pokusavam da provedem sto vise vremena na vodi, iako pocetak skolske godine malo komplikuje stvari. Prekjuce sam proveo citav dan na par recica na kojima zlatovcice napadaju nimfe na prvi pogled... Osecaju promenu sezone i hrabro jurisaju na musice. Ocekivao sam nesto bolju povrsinsku akciju, ali toga nije bilo. Ribe su jurile nimfe-narocitu malu fazanku maslinaste boje sa telom od nojevih isperaka (zovem je Pheasant & Ostrich ili P&O nimfa). Desetak riba za par sati ribolova se lako ulovi, a iznenadila me je cinjenica da je prosecna velicina zlatovcica bila veca u poredjenju sa ranijim izlascima. Na divljim vodama ovakvog tipa zlatovcica od 30+cm je lepa riba. Moj prosek su bile ribe te duzine.

Pre nekoliko nedelja sam posetio obalu jezera Superior, takozvanu severnu obalu Minesote. Reke koje se ulivaju u jezero su poznate po lovu stilheda, pacifickih lososa i "kamloops" pastrmki (rasa kalife). Cilj mog izleta je bilo upoznavanje terena. Severna obala Minesote je poznata po divljoj prirodi i nepristupacnim lokacijama. Uzimajuci u obzir topografiju reka, prolecni "run" stilheda je produktivniji od jesenjeg na vecini ovih voda. Na slici levo je usce French river u jezero. Planiram da obidjem ponovo ove terene polovinom ili krajem aprila iduceg proleca.

Postoji velika razlika u geografiji salmonidnih voda u ovom delu Amerike. Male, pitome kraske vode o kojima najcesce govore postovi u ovom blogu su svega 4-5 sati voznje udaljene od sasvim drugacijih terena. Severne reke su bujicave vode koje proticu kroz sume cetinara i ulivaju se u stenoviti surf jezera Superior.

Na slici levo je vodopad na reci Gooseberry-jednoj od produktivnijih voda za lov migratornih salmonida.

Na poslednjoj fotografiji je novi blank koji sam nedavno nabavio. Radi se o E-glass dizajnu Mike McFarland-a (Spruce Creek serija), velicine 8' (zapravo 7'11" izmereno) za strunu klase 4, iz cetiri dela. Blank je karamel braon boje sa belim spigot spojevima. Pored njega je Clemmens/Lamiglas 7' #3, medeno-zute boje, radi poredjenja.

McFarland blankovi i stapovi stekli su blistavu reputaciju medju ljubiteljima glass-fiber stapova. Ubrajaju ih u najbolje fiberglas dizajne, uz Winston (tj. Fisher), Glastech, Wojnicki i Steffen. Ova serija je nesto brze akcije i simulira akciju dryfly bambus tejpera. Sudeci po blanku, stap ce mi lako postati favorit br. 1. O stapu ce biti vise reci u nekom od buducih postova.

No comments: