Sunday, November 05, 2006

Novembarski "spring creek" dnevnikNe postoji bolji nacin da se iskoristi lep jesenji dan, nego da se provede na vodi, po mogucnosti vasem favoritu… Dodajte jos nesto toplije vreme, bez, ili sa malo vetra, meki fiberglas stap i rojenje BWO jednodnevki, i vec rizikujete da vas ovakav dan opije gore nego nekoliko James Bond martinija. Dva i po sata voznje od Mineapolisa je dovoljno da se stigne u mali musicarski raj na severu Ajove, svega petnaestak minuta od granice sa Minesotom. U ovoj drzavi je musicarenje pastrmke dozvoljeno tokom cele godine.

Iskoristio sam lepo vreme u poslednjih nekoliko nedelja da jednom nedeljno izvedem ovakav izlet. Obicno preslusam dva CD-a tokom voznje i vec stizem u tzv. Driftless oblast, gde su brda i cuvici ispresecani dubokim gudurama i dolinama, a krecnjacka podloga radja bezbroj malih izvora, koji se kao krivudava plava mreza sastavljaju i formiraju manje reke i potoke. Potocna pastrmka je glavni stanovnik ovih voda, a recica koje ona nastanjuje ima u tom broju, da ni DNR mapa ne pokazuje svaku pritoku u kojoj se moze loviti pastrmka.

Sjajni Waterloo Creek je fantasticna voda. Retki su dani kada se na njoj lose prodje. Donji deo njenog toka vijuga kroz prerijski habitat, gde visoka trava tokom najtoplijih meseci stvara neprobojnu dzunglu, kroz koju je nemoguce proci. U jesen kretanje postaje daleko lakse. Jutros sam bio prvi na vodi, sa koje se dizala para, dok se inje caklilo sa okolnog rastinja. Oglasavanje petla-fazana, brzo dizanje sumskih sljuka sa mocvarnih obala i mirni zubor ledene vode su remetili jutarnju tisinu.

Mali crni Bugger je moja standardna musica za ovakav tip voda kada se pretrazuje teren. Tokom proteklih sedmica BWO rojenje se materijalizovalo svaki put, ali tek oko podneva, kada je bilo najtoplije. Pre nedelju dana rojenje je bilo tako jako, da se sjajno lovilo na povrsinske musice i emerdzere tokom citavog dana. Rojenja je bilo i danas, ali nije bilo takvog intenziteta. Koristio sam mali strimer sve vreme i tek pred kraj se prebacio na BWO emerdzer, da bih okoncao dan sa nekoliko riba ulovljenih na povrsini.

Danas sam lovio oko cetiri sata, ulovio petnaestak riba (sve potocare), ali je prosecna velicina bila veca u porednjenju sa proslonedeljnim izlaskom, zahvaljujuci Bugger-u. Strimer je oko podneva, po jakom suncu, postao manje produktivan, a zamenio ga je emerdzer. Da je bilo nesto oblacnije, ribolov na suvu muvu bio bio sigurno bolji (uostalom kao i danasnje rojenje.) Ostaje mi da se nadam da se talas lepog vremena odrzi sto je moguce duze.

No comments: