Sunday, May 21, 2006

Caperer emerger i lutke krznokrilaca


Paraloop tehnika omogucuje vrlo lako vezivanje prelaznih stadijuma insekata. Na slici je imitacija lutke skakaca, krupnog krznokrilca poznatog u engleskoj literaturi pod imenom Caperer (lat. Halesus radiatus i Halesus digitatus), u prelaznom obliku. Ovaj krupni tular se javlja nad cistim vodama Balkana od sredine avgusta do oktobra.

Na drugoj slici je par imitacija lutaka (pupa) krznokrilaca koje sam svojevremeno uspesno koristio. Izradjene su od delova pera koje vezaci musica obicno bacaju i ne koriste. Abdomen su dabirana marabu pera, toraks je tzv. "philo-plume" poljske jarebice, a nozice su takodje pero jarebice. Podvodna musica izradjena od ovakvih materijala ima "ugradjenu" akciju i izuzetno je mobilna pod vodom. Na sporim tokovima koji su tipicni za krecnjacke (spring creek) vode ovo moze imati prednost.

Na kraju, obicne mekonoge musice (poslednja slika) odlicno imitiraju lutke u uzdizanju, iako je cesto zabavnije ponuditi ribama verniju imitaciju ;-). Ovako pojednostavljene musice volim da koristim za imitacije sicusnih krznokrilaca.

No comments: