Wednesday, March 08, 2006

Country Gentleman (February 28, 2006)



Iako je pastrmska sezona zvanicno otvorena u Minesoti, hladne temperature ne dozvoljavaju izlazak na vodu. Naravno, ono sto mi preostaje je da sednem i vezem po neku musicu i tako eksperimentisem u ocekivanju otvaranja sezone. Ko zna, mozda neke od ovih musica ispadnu lovne i zasluze status novih favorita? Za pocetak evo jedne smisljene proteklog vikenda. Namera mi je bila da vezem musicu koja ce biti lako oblikovana na vodi, makazama, na licu mesta. Posao sam sa idejom da musica mora biti laka za vezivanje, uz upotrebu sto jednostavnijih materijala.

Za vezivanje Country Gentleman-a potrebna su vam tri materijala: dlaka losa za rep (u obzir dolaze microfibetts kao zamena), petlovo pero u boji badger ili furnace (centar pera mora biti crn) i pero jarebice. Musica koristi dvostruke nozice (tzv. "double hackle"), a silueta tela je ocrtana tamnim centrom badger pera. Trenutno koristim Metz Microbarb sedlo-verovatno ne toliko dobro kao Hoffman, ali u poredjenju sa sedlima od pre 15-ak godina, fenomenalno je. Za udicu sam izabrao TMC 101 u velicinama 14 i 16.

Metamorfoza ove musice se odvija na terenu kada se donosi odluka sta imitirati. U gotovom obliku (musica desno na slici), Gentleman je atraktor koji ce fino imitirati jednodnevke. Mnogobrojne nozice omogucuju sjajnu plovnost, pa bi ovo bio dobar izbor za penusave, bujicave reke. U slucaju da su tulari na vodi, secenje repa daje profil imaga krznokrilca. Ako se riba necka i okleva, isecite nozice ispod musice, tako da muva dodiruje povrsinu vode stomakom (vratom udice). Ovako doteran Country Gentleman moze da prodje kao imitacija radjajuce pupe tulara.

Za precizniju imitaciju subimaga jednodnevki (zamislite probirljivu ribu na glatkom prelivu, sa nekog krecnjackog potoka, koja kupi Beatis-e), telo se moze osisati. Dobija se musica na slici, levo. Ovako presvucen Gentleman daje delikatniji profil. Petlove nozice se mogu skoro sasvim iseci i dovoljno je ostaviti samo par namotaja uz prednje krilo od jarebice. Na mirnim delovima ovako "proredjena" musica ce plivati bez problema, a segmentisano telo pruza finu dozu realizma . Za imitaciju imaga koja cesto naleze na povrsinu vodenog filma dovoljno je iseci sve nozice ispod vrata udice za tzv. "low-riding" (nisko-lezeci) profil.

Za imitaciju potonulih spinera najbolje je iseci sve petlove nozice. Ovim se dobija mekonoga imitacija (soft hackle). Ovakav oblik musice imitirace emerdzere i uzdizuce nimfe, kao i potonule spinere, koji mogu biti jako efikasni posle rojenja Baetis sp. Ako je potrebno imitirati pupe tulara pod vodom, oslobodite se repa i ostavite telo malo punije.

Country Gentleman je jako kontrastna musice, sa crnim telom i srebrnastim nozicama. Imam utisak da ce se dobro pokazati u sumrak, bas zbog izrazenog profila, kao i za lov u senci. U svakom slucaju nova sezona je pred nama i bice puno prilika za Gentleman-ovo testiranje.

No comments: