Wednesday, July 12, 2006

Driftless


Prosle nedelje sam proveo nekoliko dana u Driftless oblasti koja obuhvata tromedju Minesote, Viskosina i Ajove. Lovio sam na potocima Pine i Sugar Creek (Wisconsin), te French i Waterloo Creek (Iowa). O prolecnom lovu na ovim vodama pogledajte moje ranije blogove.

Pine i French Creek (naslovna slika) su me docekali neverovatno bistri, sa puno vodenog rastinja. Najcesca vodena biljka na kraskim vodama Driftless oblasti je potocarka, Nasturtium sp. Pruza utociste pastrmkama i doprinosi obilju hrane, ali tokom letnjih meseci onemogucava ribolov na izvesnim lokacijama.

Uporedite fotografiju French Creek-a snimljenu pocetkom aprila ove godine i pored nje, desno, sliku iste lokacije fotografisanu protekle nedelje.

U ovo doba godine, tokom dana, riba je na ovim vodama tako plasljiva, da je lako poplase senke ptica koje prelecu nad vodom. Sugar Creek je bio delimicno zamucen prvog dana, i na njemu se zato odlicno lovilo. Iskoristio sam priliku da uvedem mladog ribolovca, Scott Bjurquist-a, u cari musicarskog ribolova. Scott je ulovio bas na ovoj recici svoju prvu pastrmku (na slici gore levo).


Najuzbudljiviji ribolov me je docekao na Waterloo Creek-u, po mom
misljenju najboljoj vodi koju Ajova ima (na slici levo). Lov u donjem delu ove vode koja prolazi kroz preriju je vrlo slican iskustvu koje pruzaju “blue ribbon” vode americkog zapada: Montane, Ajdaha i Vajominga. Na ovoj vodi nisam ulovio mnogo pastrmki, kao na Sugar Creek-u, ali je zato kvalitet daleko nadmasio kvantitet. Prosecna velicina potocare na ovoj vodi je veca nego na okolnim vodama Driftless regije, a uvek postoji sansa da se zakaci neka od dzinovskih riba, koje se kriju po najdubljim virovima ove reke.

Najproduktivnije tri musice tokom prosle nedelje bile su, redom po produktivnosti: Soft Body Wet Beetle (moja verzija svetlucave mokre bube sa telom od Soft Body akrilika), crni i braon Buggeri i Black Estaz Beetle-mala policelonska buba sa nozicama od Estaza, svetlucavog sintetickog senila. Pastrmka na slici ulovljena je na standardni letnji 0.12mm predvez i Soft Body mokru bubu, upravo na lokaciji sa gornje fotografije, uz kamenitu obalu. Rojenja malih Trico jednodnevki ce poceti verovatno vec tokom naredne nedelje, a sa avgustom ce se i skakavci naci u punom naletu na pastrmkinom jelovniku.

No comments: